Sport coaching

Hogyan segíti a sportolókat?

A sport coaching a sportolók mentális edzését, felkészítését jelenti. Az elmúlt években sportkarrierek épültek újra, olyan sportolók tértek vissza a mentális edzés hatására, akikről már lemondott a szakma. Egyre több esetben hallható, hogy a sportolót az újrakezdésben, vagy a versenyre való felkészülésben úgynevezett lelki-edző azaz sport coach segíti. A fizikai és a technikai edzés önmagában elengedhetetlen, ezek adják meg a jól felépített sportkarrier alapjait, viszont a fizikális felkészülés mellett nem hanyagolható el a mentális felkészülés sem, mert mint mondják „A győzelem fejben dől el”. A tudás a kulcs.

Hol van a kulcs a tudathoz?

Ebben segít a sport coaching. A tartósan magas teljesítményhez, a folyamatos megújuláshoz nélkülözhetetlen a belső egyensúly megőrzése, és a folyamatos fejlődés. Fontos a sportoló személyes felelősségvállalása, akár egyéni akár csapat sportról beszélünk. Megtanulja, hogyan lehet vesztes helyzetből felállni (itt nagy a hasonlóság az üzleti és a sport coaching között, hiszen a megküzdési stratégiák hasonlóak mindkét területen.) Fontos, hogy a kitűzött célt el tudják érni.

Hogyan dolgozik a coach?

A coaching nem a múltban elkövetett hibákat, nem a múltbéli teljesítményt boncolja, hanem a jövőbeli lehetőségekre épít. A teljesítmény javítása, sok esetben a gyors javítása a cél. A sport pszichológia elve szerint is, sokszor a saját fejünkben lakozó ellenfél félelmetesebb, mint akivel a pályán kerülünk szembe. A sportoló teljesítményét az edző növeli, a coach a képességeit segít felszínre hozni. Ahhoz, hogy a legjobbat kihozzák valakiből, hinnünk kell abban, hogy a jelenleginél többre képes. A rejtett képességek egy része hozzáférhetővé válik a coaching által, és a teljesítmény hosszabb távon fenntartható. Elengedhetetlen a tudatosság és a felelősségvállalás erősítése sportolóinkban, melyek a legfontosabb szerepet játsszák, a siker elérésében. A sportoló attitüdje vagy lelkiállapota mindig is a teljesítmény kulcsa volt. Azt tudja irányítani, aminek a tudatában van. Aminek nincs tudatában, az őt irányítja. A tudatosság az összpontosított figyelem és az értelem eredménye. A fizikai képességek fejlesztésében kulcsszerepe lehet a tudatosságnak. A felelősségvállalás is nagyban hozzájárul a jobb teljesítmény eléréséhez. Fontos, hogy a sportoló ne külső kényszer, elvárás hatására, hanem belső késztetésből vállaljon felelősséget gondolataiért, tetteiért és ez által teljesítménye növekedni fog. A választás lehetőségét kell neki felkínálni, és ez által felelősnek érzi magát, kialakul a siker iránti vágy, amit a saját önérzete motivál.

Miért hasznos az edzőknek is részt venni?

A sportolók teljesítményében az edzőik meggyőződése tükröződik, ezért javasolt az edzőknek is coachingon való részvétel. Gyors és hatékony probléma megoldás és konfliktuskezelés, hatékonyabb csapatépítés, és a jobb emberi kapcsolatok kialakításában is segít.

Mit adhat a coaching egy sportolónak?

A teljesítmény blokkok és a megterhelő érzelmi állapotok feloldása, a felkészülés segítése. Ennek a gyors és hatékony módszernek köszönhetően megtanulhatja belső konfliktusainak kezelését, növelheti kitartását és teljesítményét mind fizikailag és szellemileg, könnyebben éli meg a változásokat, elismeri a személyes felelősségvállalás fontosságát, és megtanul vesztes helyzetből győztesként felállni.