Mi is az a coaching?

A coaching szó angol eredetű, jelentése edzés, tréning. A versenysportból, a sportpszichológiából származó elképzelések szerint a coaching speciális gondolkodásmódot, szemléletet képvisel. A coaching célja a problémamegoldási készség fejlesztése, és így a teljesítmény növelése. A coach ezért nem old meg a problémákat, nem ad tanácsot, hanem rávezet arra, hogyan használjuk saját erőforrásainkat a problémák megoldásához.

A coaching módszertanilag egy speciális tanácsadási folyamat, amely során belső energiák szabadulnak fel. Elakadások alakulnak lehetőségekké, döntési helyzetek kerülnek új megvilágításba. A coach segít új szempontot adni, egy másik nézőpontból tükröt tartani. A fókuszt az erősségekre és a lehetőségekre helyezi. A coach egy kulcs, számára nem okoz nehézséget bejutni hozzád. Kreatív megoldások lehetőségeit kínálja. Együttműködésének alapja a kísérés, nem az oktatás és a tanácsadás. Szakértelme nem abból ered, hogy felkészült válaszokkal rendelkezik, hanem bizonyos élethelyzetekben ránk váró feldolgozási folyamatokban jártas kísérő. Segít, hogy az egyén kívülről rálásson az adott élethelyzetére, önmagára látásának új módját, önmaga felfedezésének szélesebb lehetőségeit mutassa meg.

A coaching módszereit az élet számos területén alkalmazzák, az üzleti életben (business coach,) az életvezetés során (life coach), és a sportolók felkészítésében (sport coach). Számos alapelve a sportpszichológiából ered, és az elnevezése is innen származik.

Mi nem a coaching?

Nem pszichoterápia, nem kutatja a múltat, nem keresi az okokat, és nem foglalkozik pszichés betegségek gyógyításával.

Mit csinál a coach?

Kérdez. Figyel. Tükröz. Inspirál. Kizökkent. Elgondolkodtat. Formál. Tanít. Bátorít. Megért. Megnevettet. Megtanít adaptívan gondolkozni, tervezni, célokat kitűzni, stratégiai alapon szemlélni az életet.

A coach tehát nem ad kész megoldásokat arra, hogy mit kell tennünk. Ehelyett irányít és kísér a megoldások és a siker felé.